ПРОСЛАВА 140. ГОДИШЊИЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И САД

Амбасада Републике Србије у Вашингтону организовала је прославу 140. годишњице дипломатских односа Србије и САД-а у Меридијан међународном центру у Вашингтону 8. децембра 2021. године. Више од 200 чланова дипломатског кора, представници оранизација и фирми, гости и пријатељи Србије били су присутни на овом историјском догађају.

Званични дипломатски односи између Србије и САД-а почели су 14. октобра 1881. године када је потписана Конзуларна конвенција и трговачки уговор. Од тада односи су грађени током векова.

Обе земље су били савезници у Првом и Другом светском рату борећи се за исте вредности. Једна од најважнијих вредности је била слобода људи и држава.

Српска дијаспора је активно учествовала у помоћи и подршци отаџбини. Михајло И. Пупин, почасни председник Српског народног савеза од 1929. године, организовао је око 20.000 српских добровољаца из Америке који су се борили против Аустро-Угарске у Првом светском рату. 55 процената српских добровољаца из Америке дало је своје животе бранећи отаџбину. Пупинов дипломатски и хуманитарни допринос је немерљив. Дража Михаиловић, генерал Југословенске војске, са својим трупама је спасио преко 500 америчких пилота у војној операцији Хелијард у Другом светском рату. Током 1990- тих година односи између две земље су били погоршани међународним санкцијама и НАТО бомбардовањем 1999. године.

Догађај је почео интонирањем српске и америчке химне у извођењу српских уметника Биљане Солдо, оперске певачице, и Милице Секулић, пијанисте. Председник Србије Александар Вучић обратио се присутнима преко видео линка. Он је истакао да су многи исељеници дошли у Америку због тешког живота у отаџбини и били су мотивисани идејом слободе.

Његова екселенција Марко Ђурић, амбасадор Републике Србије у САД-у, позвао је госте да наздраве за визију наших предака који су пре 140 година започели да граде односе између две земље као и за будуће пријатељство и партнерство.

Дерек Хоган, заменик помоћника секретара бироа за европске и евроазијске послове у америчкој Влади, нагласио је да је Србија неопходна у промоцији стабилности и напретка у региону и свету. Он види обе земље у светлој будућности као пријатеље и партнере у Европи и свету.

Лаура Купер, заменик помоћника секретара одбране САД-а за Русију, Украјину и евроазију, рекла је да односи две земље бивају све јачи. Она је такође додала да су две стране у новембру имале консултације на високом нивоу у Београду како би учврстили план за проширену сарадњу у војним вежбама и тренингу.

Генерал Џон Херис из Националне гарде Охајо истакао je да партнерство између српске армије и Националне гарде Охаја траје већ петнаест година и да будући односи треба да се заснивају на миру и давању више могућности за напредак деце и економије у наредних 140 година.

Луис Бурунда, заменик секретара државе Мериленд, и Њ.Е. Марко Ђурић, Амбасадор Републике Србије у САД-у

На крају церемоније заменик секретара државе Мериленд, Луис Борунда, доделио је повељу српском амбасадору Ђурићу у знак обележавања 140 годишњице односа између Србије и САД-а.

Милош Растовић, координатор за културу у Српском народном савезу, имао је прилику да разговара са представницима српске амбасаде у Вашингтону о промоцији српске културе у САД-у као и са другим гостима.

Гости су могли да уживају у српској храни, пићу и другим српском ђаконијама и да размене идеје о будућим односима две земље. На темељу досадашњих односа између две земље треба да градимо боље будуће односе.                                                                   

Милош Растовић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest